SliderSliderSliderSlider

Persoonlijk - Deskundig

Hart voor uw zaak!

 

Kinderen

Hoe zit het ook weer?

Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn om schenkingen aan de kinderen te doen. Maar in de huidige economische situatie met lage spaarrentes, een hoge box 3 heffing, de nieuwe plannen voor vermogensheffing en misschien een huis wat (bijna) hypotheekvrij is, overwegen sommige ouders om te starten met schenken.

Welke bedragen mag u schenken?

Deze bedragen mogen elk jaar geschonken worden:

  • Voor iedereen (dus ook de kleinkinderen) mag u € 2.122 per persoon.
  • Voor ouders en kinderen: € 5.304 per kind

Er zijn schenkingen, die maar éénmalig van ouder aan kind gedaan mogen worden:

  • Een bedrag van € 25.449, mits het kind tussen de 18 en 40 is. Als uw kind ouder dan 40 is, maar zijn of haar partner is jonger dan 40 jaar, dan geldt deze eenmalige vrijstelling ook.
  • Het bedrag van € 25.449 mag verhoogd worden naar € 53.016, als het meerdere gebruikt wordt voor de financiering van een eigen woning of een dure studie.

(bron: www.belastingdienst.nl)

Wat in 2013 en 2014 van kracht is geweest, gaat in 2017 terugkomen: een vrijstelling van € 100.000 voor schenkingen voor een eigen woning. De ouder-kind-relatie is dan geen criterium meer. Deze schenking mag ook buiten de familiesfeer gedaan worden. De voorwaarde dat de ontvanger tussen de 18 en de 40 moet zijn, blijft wel van kracht. Door dit jaar al gebruik te maken van de eerste vrijstelling voor de woning tussen ouder en kind, en volgend jaar de € 100.000 vrijstelling vol te maken, kan er rekening gehouden worden met de boeterentes die banken kunnen aanrekenen bij het eerder aflossen van een hypotheek.

Zoals al eerder gezegd, het zal niet voor iedereen weggelegd zijn om dit te doen. Maar wie het kleine niet eert …

Annelie Hamelink – Het Ros Beiaard