SliderSliderSliderSlider

Persoonlijk - Deskundig

Hart voor uw zaak!

 

Het is op dit moment een ‘hot item’: de dividendbelasting wordt afgeschaft. Veel ondernemers in het MKB dachten in eerste instantie dat het goedkoper zou worden om dividend uit te keren. Het blijft helaas net zo duur als voorheen om dividend uit te keren. 

Aanmerkelijk belangheffing

Wat we in de volksmond vaak dividendbelasting noemen, heet eigenlijk ‘aanmerkelijk belangheffing’. Bent u directeur-grootaandeelhouder van een BV en keert die BV aan u dividend uit, dan is de regel nu dat 15% dividendbelasting inhouden wordt door de BV. In de aangifte inkomstenbelasting geven we dan 25% aanmerkelijk-belangheffing aan, waarop de 15% die al door uw BV is ingehouden, in mindering komt. Over het dividend is dus uiteindelijk 25% belasting betaald.

In de nieuwe situatie hoeft de 15% niet meer ingehouden te worden, en betaalt u over het ontvangen dividend 25% aanmerkelijk belangheffing.

Blijf berichtgeving volgen

De maatregel die dus nu zo onder vuur ligt, geeft onze directeur-grootaandeelhouders geen voordeel. Sterker nog, men is van plan om de aanmerkelijk belang heffing in de komende jaren te verhogen: dividend uitkering wordt in de toekomst alleen maar duurder.

Kunt u dit jaar of volgend jaar zonder in de problemen te komen (let op de balanstest en de uitkeringstest) nog dividend uitkeren, hou dan de berichtgeving hierover in de gaten!

Vragen / meer informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Annelie Hamelink

25 aanmerkelijk belang