SliderSliderSliderSlider

Persoonlijk - Deskundig

Hart voor uw zaak!

 

Studerende kinderen zijn duur. De overheid bezuinigt de laatste tijd sterk op de studiefinanciering. Studenten met minder vermogende ouders worden steeds vaker gedwongen forse studieleningen af te sluiten. Een klant vroeg me onlangs naar de mogelijkheden voor zijn medewerkers. Die zijn er zeker.

Een werknemer met een studerend kind kunt u tegemoet komen door een deel van de kosten voor uw rekening te nemen. Hoe pakt u dit het beste aan? Zodat de fiscus niet te veel meedeelt? Dat kan op twee manieren. 

Belast loon of uitkering aan student

Er zijn mogelijkheden door het verstrekken van vergoedingen aan uw werknemer. Een rechstreekse uitkering aan de student kan ook.

 Via het 'loonzakje':

  • U kunt de betreffende werknemer een extra beloning verstrekken. U maakt daarbij de afspraak dat deze bestemd is als tegemoetkoming in de studiekosten van zijn of haar kind. De tegemoetkoming is dan bij uw werknemer belast loon. Daarover betaalt de werknemer tot maximaal 52%.
  • Onbelaste vergoedingen en verstrekkingen zijn ook mogelijk via de werkkostenregeling (WKR). De vergoeding blijft onbelast als u met alle vergoedingen en verstrekkingen binnen de grens van 1,2% van de loonsom blijft. Schiet u over deze grens heen? Dan is de beloning nog steeds onbelast. U betaalt als werkgever 80% eindheffing.

Uitkering aan student:

  • U kunt de tegemoetkoming ook rechtstreeks aan het betreffende kind van uw werknemer uitbetalen. Ook nu is de tegemoetkoming belast. In dit geval bij het kind van de werknemer zelf. Dit vloeit voort uit een uitspraak die het hof al in het jaar 2000 deed, Gerechtshof Den Bosch, 04.07.2001 (GHSHE: 2000:AA7291). Welke overwegingen lagen hieraan ten grondslag? In de betreffende zaak was de vraag aan de orde of de studie-uitkering aan het kind van een werknemer ook bij dit kind zelfstandig belast diende te zijn. De studente zelf vond van niet, maar ving bot bij de rechter. De wet bepaalde destijds dat loonbelasting moet worden geheven van degene die loon geniet uit een bestaande privaatrechtelijke dienstbetrekking van een ander. Deze bepaling bestaat onder de huidige wet nog steeds. Een studie-uitkering aan een kind van een werknemer is gewoon bij het kind belast.

Wat betekent dit nu concreet?
Als het kind van een werknemer zelfstandig voor een studietoelage belast wordt, pakt dit meestal erg voordelig voor de betreffende student uit. De student heeft immers recht op de algemene heffingskorting. Dat betekent dat inkomsten tot ruim € 6.000 per jaar in feite onbelast kunnen worden genoten. Pas als de student eigen inkomsten uit bijvoorbeeld een bijbaantje heeft, kan het zijn dat de student over de studietoelage per saldo nog belasting moet betalen. Ook dan zal het tarief waarschijnlijk minder hoog uitpakken dan bij rechtstreekse betaling van de toelage aan de werknemer zelf.

Wat scheelt dat dan?
Stel dat uw werknemer over de top van zijn inkomen 40,8% belasting betaalt (schijf 2 en 3) en zijn kind niets. Dat scheelt op een toelage van € 2.500 per jaar al snel € 1.000 netto! Wilt u de studie van de kinderen van uw werknemers dus meefinancieren? Doe dit dan via een rechtstreekse betaling aan de student. Dit pakt vrijwel altijd gunstiger uit dan een betaling via de werknemer. Wilt u studerende kinderen structureel bijstaan? Dan kunt u natuurlijk ook overwegen hiervoor een soort studiefonds op te richten.

Vragen / meer informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Annelie Hamelink

Bron: fiscaal en meer, nieuwsbrief 14, 23 mei 2017

Studietoelage werknemer kind